Otázky pre kandidátov na primátora

Dnešok je okrem iného aj Medzinárodný deň za právo vedieť a Medzinárodný deň pre univerzálny prístup k informáciám. A do komunálnych volieb zostáva 31 dní.

Tváre a posolstvá niektorých kandidátov nám už niekoľko týždňov skrášľujú i “skrášľujú” verejný priestor a prihovárajú sa nám z reklamných plôch namiesto pracích práškov či iných, viac či menej (ne)potrebných vecí. Podaktorí už o svojich zámeroch informovali a informujú aj v printových, online médiách, na sociálnych sietiach alebo iným spôsobom.

Niektorí kandidáti už majú aj vlastné webové stránky, na ktorých okrem svojho predstavenia sa, zverejnili aj svoj volebný program. O tom, nakoľko je ich program pre voličov potrebný a príťažlivý rozhodnú voliči.

Prehľadávať jednotlivé stránky a porovnávať jednotlivé programy je však pre mnohých voličov vec príliš náročná. A ucelené informácie o jednotlivých kandidátoch, ktoré by zjednodušili ich porovnanie, som nenašiel.

Rozhodol som sa preto využiť túto príležitosť a zaslal desiatim kandidátom na primátora mesta Prešov devätnásť otázok a poprosil o odpoveď najneskôr do nedele 2.10. Na odpoveď majú teda cca štyri a pod dňa. Nie veľa, ani nie málo. Vo funkcii primátora, na ktorú kandidujú, budú vystavení omnoho, omnoho väčším výzvam, stresu, tlakom… Tak uvidíme, koľkí z nich túto výzvu prijmú a zvládnu. Ich odpovede zverejním na tomto webe v pondelok, 3.10.

Prečo len desiatim, a nie všetkým?

Z dvanástich kandidátov na primátora sú deviati viac či menej verejne známi ľudia, s dostupným emailovým kontaktom. Čo sa týka zvyšných troch, kontaktoval som včera ich strany, ktoré ich nominovali. Zatiaľ mi odpovedala len jedna. Pokiaľ mi dodatočne do nedele zašlú email na kandidáta aj zvyšné dve strany, kandidátovi otázky prepošlem, avšak termín na odpoveď pre kandidáta sa nezmení. Som presvedčený, že ak strana nominovala a vo voľbách podporuje kandidáta, má byť schopná aj promptne reagovať na takúto triviálnu požiadavku o zaslanie emailu.  Ak ani toto nedokáže, ako chce zvládnuť jeho podporu v prípade, že by ich kandidát vo voľbách uspel?

(Obrázok, kredit: Pixabay, Manfred Saul/Visions2021 a Shafin Protic)

Aktualizácia článku, 3.10.2022 00:30: V piatok ma mailom kontaktovalo aj Hnutie Republika, ktoré podobne ako ostatné tri strany kandidátov, na ktorých neboli verejne dostupné kontakty, bolo so žiadosťou o zaslanie mailu na ich kandidáta na primátora oslovené ešte v stredu 27.9. V sobotu ma kontaktoval aj ich kandidát, ktorému som zaslal formulár s otázkami. Pôvodný termín na odpoveď do nedele 2.10. stihol.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *